JEFFREY FOUCAULT – THE UNIVERSAL FIRE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook

“The Universal Fire” is de nieuwste plaat van de 48-jarige Amerikaanse folk- en countryzanger, songschrijver en producer Jeffrey Foucault uit Whitewater, Wisconsin. Onder zijn eigen naam bracht hij tot op heden zeven soloplaten op de markt maar sinds zijn debuutalbum “Miles From The Lightning” uit 2001 waren er ook nog enkele albums die hij met zijn goede vriend Mark Erelli (“Seven Curses” uit 2010), met dichteres Lisa Olstein in de band ‘Cold Satellite’ (“Cold Satellite” uit 2010 en “Cavalcade” uit 2013) of met zijn zingende echtgenote Kris Delmhorst (“Redbird” uit 2005) heeft uitgebracht.

Het laatste soloalbum van Jeffrey Foucault dateert al van 2020 en heette “Deadstock: Uncollected Recordings 2005-2020” met oude opnamen, dus was “Blood Brothers” in 2018 eigenlijk zijn echte laatste soloplaat met nieuwe eigen composities. “Met “The Universal Fire” treedt hij nu dus opnieuw op het voorplan, een album waarvoor hij tien nieuwe songs heeft gecomponeerd. Voor de plaatopname in de ‘Wavelab’-studio in Tucson, Arizona wist hij de ‘crème de la crème’ van de lokale instrumentalisten te overtuigen om deze nummers samen met hem in te blikken.

Speelden dus mee: albumproducer Mike Lewis (o.a. ‘Bon Iver’ en Andrew Bird) op tenorsaxofoon, piano en orgel, Jeremy Moses Curtis (van ‘Booker T & The MG’s’) op basgitaar, Eric Heywood (ex-‘Son Volt’) op elektrische gitaar en pedal steel, singer-songwriter Erik Koskinen op elektrische gitaar en ‘Calexico’-legende John Convertino op drums. Echtgenote Kris Delmhorst, Barbara Jean Meyers en Pieta Brown zorgden voor extra vocale ondersteuning, Dana Colley van de band ‘Morphine’ speelde mee op bassaxofoon en Sergio Mendoza van ‘Orkesta Mendoza’ uit Tucson zorgde voor accordeongeluiden op het nummer “Sometimes Love”.

Uit de nieuwe plaat werden intussen al twee singles getrokken met eerst de titeltrack “The Universal Fire” over de brand in de ‘Universal Studios’ in Californië in 2008 waarbij een waardevolle muziekcataloog volledig in de vlammen opging. De tweede single werd de op een door drumbeats bepaalde ‘latin’-ritme rockende song “Solo Modelo”. Beide nummers kunt u op de onderaan deze recensie toegevoegde audiovideo’s beluisteren. Andere tracks die ons wel wisten te bekoren zijn countryballad “Monterey Rain”, albumafsluiter “Woodsmoke” en het prachtige liefdesliedje “Sometimes Love”, beiden met erg knappe pedal steel-klanken van Eric Heywood en met nadrukkelijk aanwezig ook het onmiskenbare drumwerk van de geweldige John Convertino.

Jeffrey Foucault verloor in december 2021 zijn beste vriend Billy Conway toen die op 65-jarige leeftijd veel te vroeg overleed aan de gevolgen van leverkanker. Conway was gekend als drummer bij de formaties ‘Treat Her Right’ en vooral ‘Morphine’ en sinds 2013 trad hij eveneens als duo op, samen met Jeffrey Foucault. Hij speelde daarnaast ook nog mee bij optredens van folk- en blueszanger Chris Smither. “The Universal Fire” wordt als een muzikaal eerbetoon aan deze Billy Conway opgedragen.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: JEFFREY FOUCAULT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.